Sånt där som berör

Som jag skrev i förra inlägget kom en man till vår skola för att berätta om förintelsen - hur han och hans judiska familj överlevde under en av de värsta krigen i den mänskliga historien. Han berättade, otroligt gripande faktiskt, om hur de överlevde under Hitlers diktatur och hur de överlevde i koncentrationslägret.
Fån att han var fyra år bodde han i ett ghetto (dit de blev ivägskickade från Polen), först med sin mamma, pappa, två farbröder och farmor. Sedan avled farmorn, och det var 'endast' fem personer kvar i den lilla trean de bodde i. De fem delade på tre redan små matransoner - alltså fick de endast en halv matranson var. Och de matransonerna var som sagt redan otroligt små.
När soldaterna sedan kom för att ta med sig alla som inte kunde jobba (dvs alla under 10, alla över 65 samt alla sjuka), 1942, gjorde det detta på ett brutalt sätt. De tömde snabbt sjukhuset i ghettot genom att slänga upp alla sjuka på lastbilsflak i högar, där de senare blev ihjälgasade. Alla de gråtande och panikslagna barnen, och däribland mannens 5-årige kusin Joel, blev lastade på ett annat flak. De nyfödda spädbarnen som fanns på sjukhuset kastade soldaterna bara ner genom fönstrena på den våning de låg på - fjärde våningen. Dessa blev senare uppslängda på ytterligare ett lastbilsflak. När detta hände var mannen 6 år gammal, och för att skydda honom från det öde som väntade hans kusin, gömde hans mamma honom i en hink i ett dass. Och där fick han sitta i flera timmar, tills den sista soldaten lämnat ghettot de bodde i. Sedan tog hans mamma och pappa honom upp till deras vind, där det låg en madrass. Den då 6-åriga mannen blev tillsagd att sitta stilla på madrassen tills hans föräldrar sa åt honom att han fick komma ner. Han fick varken ge ljud ifrån sig eller lämna madrassen. Hans föräldrar kom endast upp dit en gång om dagen, för att ge honom mat samt tömma hinken han använde som toalett.
Han kunde heller varken läsa, skriva eller räkna så vad hade han att göra där uppe? En otroligt utmaning för en liten 6-åring. Där uppe, ensam och utan att ge ifrån sig ett knyst, satt han i 1 månad och 20 dagar, innan hans föräldrar kom dit upp tillsammans. Han fick äntligen komma ner, och fick där i lägenheten ett pass som sa att han var tio år - alltså så pass gammal att han kunde arbeta. Han började jobba som springpojke åt sin pappa, som var speceri-ägare.
Något år senare blev mannens pappa ivägkörd till ett koncentrationsläger, och hans mamma och han till ett annat. Tåget de hade som transport var proppfullt och de hade endast två hinkar i varje vagn - en till att uträtta sina behov och en med rent vatten i för att dricka. Men det vattnet tog slut fort, och folk i vagnen blev både sjuka och dog. De som kom levande av hade haft tur.
När de väl var framme, efter 5 - 7 dagar i tågvagnen, fick de gå en bit till en stor järnmmur. På andra sidan den, låg koncentrationslägret de skulle tillbringa nästkommande månader på.
Vad var det första pojken såg när han kom in genom den stora grinden till lägret?
En hög. En hög, bestående av kvinnolik. Men det hade blivit som en vardag för honom. Endast 10 år gammal.
Han och hans mamma fick dela en sängbrits, och blev väckta varje morgon klockan 4, för att sedan jobba till sen kväll. Maten de fick var en brödbit och varsin korvbit. Tack vare att mamman gav sonen sin korvbit, kunde han överleva. Och hon gjorde det trots att hon endast vägde 28 kilo. Tänk er hungern man måste känna. Men att man ändå ger den lilla maten man har till sin son. För hans överlevnad, även om man själv dog.
Det de hade att roa sig med på lägret var att plocka löss och loppor på varandra. I dessa förhållanden levde de ett rätt långt tag, flera månader. Kläderna pojken hade blev så smutsiga och fulla av svett att de till slut fastnade på pojken. När de till slut blev befriade, 1945 av ryska soldater, fick man skära av kläderna från hans kropp.
Pojken och hans mamma fann pojkens pappa, och kunde flytta hem till Polen igen. Dock stannade de inte där länge, utan fann att pojkens farbror hade lyckats ta sig till Sverige, och nu var bosatt här. Pappan ville återse sin bror, och de reste till Sverige. Där fick de stanna.
Mannen fick uppleva ett mer civiliserat liv, och lyckades bra i livet efter det. Han blev en framgångsrik ingenjör, och gifte sig och fick barn. Nu åker han runt i skolor, gymnasium och på mässor runt om i världen för att berätta sin historia som överlevande från Nazityskland.
Detta, som jag beskrev nu, trodde pojken var en normal verklighet. Han överlevde, för att han fann sig i det. För att han trodde att det var så det skulle vara om man var 6 år i Nazityskland. Att man skulle jobba som sexåring, och endast äta en brödbit och lite korv varje dag. Och trots att han upplevt en så hemsk sak, log han medan han svarade på frågor, och han skrattade. Han hatar inte tyskar - varför ska han hata dem, för något som deras mor- och farföräldrar kanske gjort? De är oskyldiga.
Alla tog åt sig av det han sade, och jag lovar att hela aulan var knäpptyst, trots att de satt fler än hundra sextonåriga ungdomar där inne. Alla var fascinerade av mannes historia.
Och det fick mig att tänka. Att man verkligen måste uppskatta det man har, och ta lärdom från det man upplevt. Och han sa en annan sjukt vis sak, när en tjej i klassen frågade om han tänkte tillbaka mycket på den tiden.

"Ja, jag tänker tillbaka när jag gör såhär, alltså berättar min historia för andra. Men annars - nej."
"Varför?"
"För att det finns så mycket annat roligt att tänka på. Varför ska jag tänka på något, som bara gör mig ledsen?"

Okej, han sa inte så ordagant. Men på ett ungefär. Och det kanske är värt att tänka över.
Haha, och han såg jättegullig ut! Typ precis som morfarn i Upp. ♥



Kommentarer
Maria

Sv: Åh tack fina du!



Gripande historia! Jag har också hört en som överlevde vistelse i Auswitch, hemska historier, svårt att tro att dom är sanna! Och att det "bara" är 70 år sedan.

2012-03-19 @ 20:48:29
URL: http://mariablue.blogg.se/
Jasmine

svar: Jaa visst är de! :)

2012-03-19 @ 21:13:00
URL: http://jasmines.se
Jag...Maria!

Fin blogg du har! :) tjejig hhihi! :)

Har du haft en bra dag?

2012-03-19 @ 21:24:23
URL: http://jagmaria.blogg.se/
Valentina - mitt liv i Italien

Ja, det var sjukt gott!

Allt bra med dig? :)

2012-03-19 @ 21:26:21
URL: http://valentinaitalia.blogg.se/
Carro - http://four.blogg.se/



Önskar dig en fortsatt bra måndag! :)

2012-03-19 @ 21:59:35
URL: http://four.blogg.se/
Ellen

Såna här föreläsningar är så sjukt intressant att lyssna på!

sv: Hehe okej ;) Vi håller ju på med en liknande grej, och har valt Uganda. Måste typ vara klar med det imorgon kom jag på. Woops..

2012-03-20 @ 17:12:34
URL: http://ttypisktellen.blogg.se/
Cindy [Cindyles.blogg.se]

vi hade en sån föreläsning i 9an :D tror han heter mitek grocher:D

2012-03-20 @ 19:58:26
URL: http://cindyles.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0